Vedonlyönti: mistä liikkeelle?

Vedonlyönnin ABC

Taustaa

Urheiluvedonlyönti on monille suomalaisille mukava harrastus, ja hyvin pienelle joukolle se tarjoaa myös suoraan tai epäsuorasti elinkeinon. Suurimmalle osalle harrastajista vedonlyönti tarjoaa mahdollisuuden saada lisäjännitystä urheilun seuraamiseen, eikä sen tarkoituksena ole tuottaa voittoa pitkässä juoksussa.

Yksittäiset osumat, ja kehuskelu työpaikan kahvipöydässä Pitkäveto-osumilla ovat silloin aivan riittäviä tavoitteita. Vedonlyönnissä voidaan noudattaa samoja periaatteita, kuin monen muunkin lajin kohdalla: niin kauan kun kyseessä on harrastus, saat paljon enemmän vapauksia, virheitä anteeksi, ja ennen kaikkea sinulla on mahdollisuus toimia juuri niin kuin hyvältä tuntuu.

Siinä vaiheessa kun vedonlyönti muuttuu ammattimaiseksi, joudut paljon kireämpään liekaan, ja toimintaa alkaa ohjata hyvin tarkat säännöt. Ja näistä ”prinsiipeistä” poikkeaminen tarkoittaa tylysti sanottuna lompakon tyhjenemistä, joten periaatteista on pidettävä kiinni. Ammattimainen vedonlyönti vaatii todella paljon aikaa ja vaivaa, ja ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä.

Et voi lopettaa tärkeimmän sarjasi tai lajin seuraamista kahdeksi kuukaudeksi kesken kautta, jos alkaa tuntua tylsältä. Siinä vaiheessa olet tippunut jo auttamatta kelkasta suhteessa ahkerampiin vedonlyöjiin. Lisäksi tarvitset tiukkoja hermoja, sillä rahan sijoitus ammattimaisesti tarkoittaa tunteiden unohtamista, ja pelaat usein vastapäivään kuin suurin osa kanssavedonlyöjistä.

Otanta merkkaa paljon

Ikävä kyllä vedonlyönti on fyysisenä suorituksena niin yksinkertainen, että se aiheuttaa harhakuvitelman myös lajin helppoudesta. Kuka tahansa voi heittää ilmoille lauseen ”Jokerit voittaa Pelsut tänään 5-2”, tempaista kupongin sisään, ja saada myös osuman. Ja nauraa samaan aikaan kun ”ammattilaiset pelasivat vastustajaa, vaikka kotivoittohan oli saletissa”.

Ero on kuitenkin siinä, kumpi nauraa 1000 tai 5000 vastaavan vedon päästä. Kuten seuraavissa kappaleessa todetaan, tie huipulle on pitkä ja kivinen, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen. Vedonlyöjän tärkein ominaisuus onkin kokemus, ja sen karttuessa vedonlyönti muuttuu jatkuvasti tuottoisammaksi, ja samalla hauskemmaksi. Teet samalla työmäärällä koko ajan vähemmän virheitä ja voitat enemmän rahaa!

Käytä muita vedonlyöjiä apuna

Suomessa on paljon vedonlyöntiyhteisöjä, mitkä tarjoavat pitkävetovihjeitä täysin ilmaiseksi. Hyvä esimerkki on Pivekunkku.com, missä käyttäjät jakavat toisilleen vihjeitä päivittäin. Sivusto tarjoaa myös luotettavat vedonlyöntibonukset. Näet heillä helposti kuinka hyviä vedonlyöntivihjaajat ovat, joten tiedät heti että kenen vedonlyöntivihjeitä kannatata seurata.

Oikean suunnan valinta

Monet aloittelevat vedonlyöjät lähtevät usein soitellen sotaan, ja hyppäävät mukaan mahdollisesti esim. hyvien pokerikokemusten siivittämänä. ”Nyt taidan alkaa lyödä vetoa lätkästä, pitää varmaan ostaa ensin uusin Jääkiekkolehti ja katsella vähän tilastoja.” Tällä tavalla päästään usein karkeisiin virhearvioihin, ja pahimmassa tapauksessa onnekkaaseen alkuun. Lopputulos on kuitenkin ennemmin tai myöhemmin täystuho. Jos haluat lähteä tosissaan urheiluvedonlyönnin maailmaan, avainsana on ehdottomasti lajituntemus. Jos olet seurannut koko elämäsi koripalloa ja lukenut SM-Liigauutiset lähinnä teksti-tv:ltä, jääkiekko ei ole se laji, jolla tulet tekemään vedonlyönnissä rahaa.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa nostaa kissa pöydälle, ja huomioida tosiasiat. Pelkästään Suomessa on tuhansia vedonlyöjiä, ja maailmalla heitä on miljoonia. Näistä vain muutama prosentti pystyy voitolliseen peliin, ja siitä pienen siivun paremmasta päästä on poimittu vedonvälittäjän työssä toimivat henkilöt. Eli ihmiset siellä ”aidan toisella puolella”, jotka kertoimia tarjoavat. Näillä henkilöillä on mahdollisesti takanaan yli 10 vuoden lajituntemus ja pitkä kokemus kertoimenlaskennasta. On täysin utopistinen kuvitelma pystyä voitolliseen peliin pitkässä juoksussa, ennen kuin sinulla on esittää jotain aseita tuota joukkoa vastaan.

Tässä vaiheessa ei kannata luovuttaa, vaan olla realisti. Älä kuvittele pääseväsi hyvään lopputulokseen tekemällä 1/100 siitä työmäärästä mitä kilpailijasi, lyöväsi vetoa liigoista ja joukkueista joita et tunne, tai muuta vastaavaa. On täysin eri asia jäädä voitolle 5 tai 10 vedolla tai 10 viikossa, kuin vuosien ajan. Voit olla onnekas hetken aikaa myös hutiloimalla, mutta loppujen lopuksi paluu arkeen koittaa aina – siitä pitävät todennäköisyyden lait kyllä huolta. Nuo edellä mainitut ”aseet joukon lyömiseksi” ovat olemassa, ne eivät maksa mitään (muuta kuin työaikaa), ja niitä oppii käyttämään kuka tahansa. Aloittelevana vedonlyöjänä annat tasoitusta jo kokemuksessa, joten lisäedun tarjoaminen väärällä lajivalinnalla ei ole enää hirveän fiksua.

Lajituntemuksen tärkeys

Lajituntemuksen tärkeys tulee esiin montaa eri kautta. Iso osa urheiluvedonlyönnin käytännön työstä on erilaisten tilastojen ja raporttien tutkimista. Jos haluat tuntea oman sarjasi, sinun täytyy käydä läpi otteluraportteja ja tutkia tilastoja selvittääksesi joukkueiden & otteluiden erityispiirteitä. Jos et tunne lajia, et myöskään ymmärrä tilastoja, tai tulkitset niitä väärin.

Esimerkiksi jalkapallossa on yleistä, että johtoasemassa oleva hyvä joukkue luovuttaa pallon hallinnan tappiolla olevalle, ja häviää tästä johtuen laukaisu-, kulmapotku- ja vapaapotkutilastot. Näin ollen tilasto voi tarjota harhakuvitelman, että ottelun hävinnyt joukkue olikin todella epäonninen, ja ansainnut oikeasti pisteitä. Vaikka todellisuudessa peli oli täysin paremman osapuolen kontrollissa.

Vastaavia esimerkkejä on lukemattomia jokaissa lajissa.

Jääkiekossa pitkä runkosarja tuo eteen otteluita joihin joukkue ei syty niin hyvin kuin normaaliin liigapeliin, yleisurheilun tai hiihtolajien puolella eri urheilijat ajoittavat huippukuntonsa eri kisoihin ja niin edelleen. Hyvä vedonlyöjä tuntee tällaiset oman lajinsa ominaispiirteet. Joukkueurheilun puolella ne menevät myös jokaisen joukkueen tasolle, mikä tuo mukaan taas yhden lisädimension. Miksi tietyt joukkueet menestyvät niin hyvin kotonaan tai vieraissa tai Europeleissä ja niin edelleen. Et voi hallita tällaisia asioita ymmärtämättä ensin hyvin omaa lajiasi, jonka jälkeen sinulla on mahdollisuus tutkia näitä erityispiirteitä lisää, ja opit niitä myös ajan kuluessa automaattisesti.

Jos sinulla ei ole taustalla mitään urheilulajin seuraamista tai tuntemusta, on syytä kysyä: onko ammattimainen urheiluvedonlyönti sinua varten. Urheiluvedonlyönnin kovimmat ammattilaiset ovat lajifriikkejä, jotka ovat seuranneet omaa lajiaan tai sarjaansa vuosia jo ennen vedonlyöntiuran aloittamista. Lisäksi tappiota tekevän 95% siivun joukossakin on paljon lajin hyviäkin asiantuntijoita, joiden tahtotaso ei vain riitä vielä vedonlyönnissä menestymiseen. Jos haluat vedonlyönnistä ammatin, vertaa itseäsi tähän joukkoon: tuolle tasolle sinunkin on päästävä.