Miksi monopoli on vieläkin yksi suosituimmista lautapeleistä tänä päivänä?

Nykyään lautapelejä löytyy tuhansittain markkinoilta ja kunhan jaksaa odottaa tilauksen toimitusta ulkomailta, pelejä saa jokaiseen makuun. Tästä huolimatta muutamat lautapelit ovat selvästi muita suosituimpia ja moni näistä on vanhoja klassikkoja. Esimerkiksi Afrikan tähti, Haluatko miljonääriksi tai Alias. Tässä artikkelissä selvitämme klassisimman pelin, eli Monopolin, suosiota.

Monopoly

Sopiva yhdistelmä strategiaa ja onnea

Monessa suositussa pelissä huomaa juuri tämän. Haluatko miljonäärissä pääset pitkälle hyvällä yleistietämyksellä mutta vielä pidemmälle helpoilla kysymyksillä, periaatteessa jokaisessa kasino pelissä hyvällä taktiikalla luot hyvät asetelmat itsellesi voittamiseen mutta paraskin pelistrategia ei auta jos kortit tai nopanheitot eivät suosi pelaajaa ja Afrikan tähdessä nopanheitot ratkaisevat yleisesti ottaen pelin kulun (mutta harvoin kuitenkin voittajaa).

Monopolissa näkee saman asian ja koska pelkästään pelaajan strategiset päätökset ei koskaan takaa voittoa pelaaminen on hauskempaa myös aloitteleville pelaajille. Sääntöjäkin pystyy helposti muuttamaan Monopolissa vastaamaan pelaajien tasoa tai tarpeita.

Selvä perusidea

Useimpia suosituimpia urheilulajeja ja videopelejä yhdistää yksi tärkeä asia, kaikkien pelien perusidea on hyvin selkeä ja helppo ymmärtää. Trendikäs urheilulaji padel on squashin ja tenniksen fuusio, jalkapallossa pitää saada peliväline vastustajien verkkoon, jääkiekossa sama asia. Kaikissa juoksulajeissa tähdätään olemaan nopeampia kuin muut, mäkihypyssä pisimmälle hypännyt voittaa ja Monopolissa ainut tavoite on saada muut kilpailijat konkurssiin.

Mitä enemmän sääntöjä, sitä vaikeaselkoisemmaksi pelistä kehkeytyy. Siksi Monopoli on helppo peli oppia eikä useimmissa tapauksessa siinä mene kuin muutama kierros. Tämän jälkeen uusi pelaaja voikin miettiä ja suunnitella ovelampaa pelistrategiaa heti alusta.

Vastaus epäsosiaalisiin videopeleihin

Monopolia pelataan perinteisesti kavereiden kanssa illanistujaisissa tai mökillä mutta viime aikoina lautapelien suosio on noussut merkittävästi. Mitään tieteellistä syytä tälle ei ole mutta monen mukaan syynä on videopelien epäsosiaalisuus ja yksitoikkoisuus. Usein lautapeli on hyvä tekosyy nähdä kavereita ja nauttia yhteiselosta, ja Monopolia kaikki on pelannut edes kertaalleen. Sääntökirjaa ei siis tarvitse eikä aikaa tarvita tuhlata perusasioiden kertaamiseen.

Vaikka modernit pelit ovatkin paljon koukuttavampia, klassikot tulevat aina löytämään tiensä ihmisten pelihyllyille. Etenkin videopelit kaikkine ominaisuuksineen ovat jossain määrin unohtaneet pelien alkuperäisen tarkoituksen. Koskaan ei ollut tarkoitus luoda virtuaalimaailmoja jotka saisi pelaajia unohtamaan todellisuuden, mutta näin on tainnut käydä.

Videopeleillä on negatiivinen vaikutus moneen pelaajaan ja niissä sosiaalisuus ei koskaan ole yhtä tärkeää kuin tavoitteen saavuttaminen (vertaa lautapeleihin, joissa tavoite yleensä on pitää hauskaa kavereiden kanssa). Koska tarvitsemme läheisyyttä ja olemme sosiaalisia olentoja, lautapelit ovat loistava vaihtoehto videopeleille.

Lokalisoidut versiot

Monopolista löytyy monta varianttia ja perinteisessä suomenkielisessä versiossa pelataan Helsingin tunnetuilla kaduilla. Tämä tekee pelikokemuksesta kiinnostavamman kun voi esimerkiksi rakentaa hotelleja pitkin Bulevardia ja Erottajaa. Mikäli versioita löytyy Suomen muille kaupungeille, emme itse löytäneet niitä tätä artikkelin tutkimusvaiheessa.

Muitakin versioita löytyy. Mikäli perinteinen versio maistuu puulta, Game of Thrones, Pokemon tai Hello Kitty -teemoilla varustettuja Monopoliversioita myydään myös valituissa myymälöissä.

Neuvottelu tärkeä osa peliä

Monopolissa saat lisäpisteitä jos omistat kokonaisen alueen. Kun muut pelaajat päätyvät kaduillesi, he joutuvat siis maksamaan enemmän. Tästä syystä pelaajien kannattaa sijoittaa juuri tiettyihin alueisiin eikä vain hajanaisesti pitkin lautaa. Pulmana on katujen vähäinen määrä pelaajiin verrattuna ja usein pelin alussa pelaajat yrittävät hirvittävällä vimmalla ostaa katuja. Koska noppa määrittää mille kadulle päätyy, todennäköisyys koko naapuruston katujen saamiseen heti alusta on pieni.

Siksi neuvottelutaidot auttavat suuresti Monopolissa. Ja koska sääntöja saa soveltaa halun mukaan, neuvottelut voivat olla niin simppeleitä tai niin monimutkaisia kuin mahdollista. Moni Monopolin ystävä kertookin tykkäävänsä pelistä tämän komponentin takia.

Monopoliin kohdistunut kritiikki

Koska monopolin tavoite on kapitalistinen ja joidenkin mielestä varsin synkkä (saada muut konkurssiin), peliä pitäisi nähdä opetuksena eikä pelkästään viattomana ajanvietteenä. Usein pelejä lopetetaankin heti kun on tullut selväksi, kuka on voittamassa. Näin konkursseilta vältytään ja pelin oikea opetus jää unohdetuksi.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa selvitimme miksi Monopoli on vieläkin yksi suosituimmista lautapeleistä maailmassa. Pohdimme myös miksi lautapelit ylipäätänsä ovat nousseet suosiossa, vaikka näyttäviä videopelejä löytyy markkinoilta vaikka muille jakaa. Monopoli on jo yli 80 vuotta vanha mutta kuitenkin jokainen uusi sukupolvi näyttää tykkäävän pelin helpoista säännöistä ja haastavista ongelmista, emmekä näe mitään syytä miksei peliä vielä pelattaisi monen vuosikymmenen ajan.